Vertigo Hakkında Bilmeniz Gerekenler

16 Eylül 2015, Çarşamba | Kulak Burun Boğaz (KBB)
İlgili Haberler
Hastayı yatağa düşürüp gözlerini dahi açamayacağı şiddetli ağrılar yaşatabileceği gibi sadece zaman zaman bir kayma hissine neden olabilir ya da sadece bir göz kararması şeklinde ortaya çıkabilir.
VERTİGO NEDENLERİ NELERDİR?
- Üst solunum yolu enfeksiyonları,
- Pozisyona bağlı baş dönmesi,
- Denge ile ilgili sinyalleri beyne ulaştıran sinirin iltihaplanması,
- İç kulaktaki tümör yapılı hastalıklar,
- İç kulakta sıvıların dengesinin bozulması,
- Menenjit gibi ateşli hastalıkların iç kulağı etkilemesi.
VERTİGO TANISI
Rahatsızlığa teşhis koymada izlenecek yöntemler çeşitlilik gösterebilmektedir. Doktorunuz, baş dönmenizi tarif etmenizi isteyecektir. Bunun bir göz kararması mı yoksa hareket hissi mi olduğunu , ne kadar sürdüğünü, işitme kaybı mide bulantısı olup olmadığını soracaktır. Hangi durumlarda baş dönmesi oluşturduğu da sorulabilir. Genel durumunuz ilaç alıp almadığınız, kafa travması, son zamanlarda geçirilmiş bir enfeksiyon ile kulağınız ve sinir sisteminizle ilgili birçok soruya cevap vermek durumunda olabilirsiniz.
Doktorunuz, ayrıntılı muayenenizi gerçekleştirdikten sonra sinir sistemiyle ilgili bazı testler yapacaktır. İç kulak hem işitme hem de dengeyle ilgili olduğu için dengedeki bir problem,işitmeyi olumsuz yönde etkiliyebilir ya da işitmedeki bir rahatsızlık denge problemlerine yol açabilir. Bu nedenle doktorunuz, işitme testi yapılmasını talep edebilir.
VERTİGO TEDAVİSİ
Denge sistemimiz, birkaç farklı sistem tarafından denetlenebilmektedir. Bundan dolayı nedeni ortaya koymaya yönelik ayrıntılı muayene ve tetkiklere ihtiyaç vardır. Vertigo tedavisinde KBB , nöröloji, dahiliye ,fizik tedavi değerlendirmeleri gerekebilir. Önerilen tedavi, konulan teşhis ile ilişkili olacaktır. Yılda en az bir kez kontrol muayenesinin yapılması ve ilaçların düzenli kullanımı önerilmektedir. Tedavi. doktorunuzun muayene sırasında yaptıracağı basit bazı hareketlerden, cerrahi tedaviye uzanan geniş bir yelpazeyi kapsar.
TEDAVİYLE BİRLİKTE HASTALAR NELERE DİKKAT ETMELİDİR?
- Ani pozisyon değişiklikleri ve aşırı kafa hareketleri yapmayınız,
- Dolaşımı bozacak gıdaları tüketmeyiniz ( kafein, tuz vb. gibi )
- Stresten, sinirlilikten uzak durmaya gayret ediniz.
Vertigo , hastayı yatağa düşürüp gözlerini dahi açamayacağı şiddetli ağrılar yaşatabileceği gibi sadece zaman zaman bir kayma hissine ya da sadece bir göz kararmasına neden olabilir .
Kulak Burun Boğaz (KBB) Bilgi & Randevu 444 77 99 veya e-randevu hizmetinden yararlanarak iletişime geçebilirsiniz.